DER ER HELDIGVIS IKKE DAGLIG KOST, AT NOGLE ORGANISATIONER OG BORGERGRUPPER – OG ENDDA MED DEN ANSVARLIGE MINISTER I SPIDSEN – FØRER EN KAMPAGNE, DER ER BÅRET AF MANIPULATIONER OG MISVISENDE ARGUMENTATION, OG HVIS HENSIGT ER AT FØRE BORGERNE BAG LYSET. DET MINDSTE BORGERNE MÅ KRÆVE FOR AT KUNNE TAGE STILLING ER SAGLIGHED I KOMMUNIKATIONEN, OBJEKTIVITET I VISUALISERINGER OG SANDHED I POSTULATER – ISÆR FRA LANDETS FØRENDE MINISTRE!

På søndag lægger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vejen forbi lokalområdet for at holde tale om den kystnære havvindmøllerpark i Vesterhav Syd. Og dét bliver en kærkommen lejlighed for ministeren til at rette fejl og trække forkerte påstande tilbage, som ikke mindst han selv har ført frem i de seneste måneder.

Sandheden er jo – i modsætning til kampagnen fra modstanderne – at Vattenfalls møllepark vil levere historisk billig og ren, fossilfri strøm. At både opførelse og drift vil sikre betydelige investeringer og et stort antal arbejdspladser i Ringkøbing-Skjern Kommune. Prisen på strømmen er med 47,5 øre pr. kWh ny verdensrekord. Og samtidig sikres en produktion af vedvarende energi, som efter blot 10-12 år kan klare sig helt uden offentlig støtte. Hermed er der intet grundlag for at tale dunder mod økonomien i projektet.

Det første og største offer i sagen har desværre været sagligheden. Møllemodstanderne har simpelthen manipuleret med billeder og tegninger af, hvordan møllerne til sin tid vil se ud. Gjort dem større og dermed deres ”påvirkning” mere massiv. Meningen har været at skabe modvilje. Det er fair nok, at man kan have det synspunkt, men midlet er manipulation med fakta og forsøg på snyd. Dét er hverken rimeligt eller værdigt. Se billede under indlæget.

Og når regeringen – endda med selveste statsministeren som den udfarende – på baggrund af manipulerede billeder stempler kystnære møller som ”grimme”, så har vi vinket farvel til den allersidste rest af saglighed.

Sandheden er, at vinderen af udbuddet for havmølleparken Vesterhav Syd – Vattenfall – kan opføre parken langt billigere end ventet og både længere fra land og væsentlig mindre synlig end det, som ellers var muligt. Parken bliver en gevinst – både lokalt og nationalt. Dertil kommer, at Vindmølleindustrien har løst regeringens opgave, og anvist fuld finansiering af de kystnære havmøller i forhold pso-regnskabet!

Læg så hertil, at regeringens pludselige modstand er et svigt at dimensioner over for private virksomheder, lokalsamfundet og selve tilliden til en aftale. Det er en klar og meget bred politisk aftale fra 2012, som Venstre-regeringen pludseligt og usagligt ikke længere vil stå ved. Dét er heldigvis ikke gået upåagtet hen. Erhvervsavisen Børsen skrev forleden i en lederartikel: ”Uanset om man bryder sig om vindmøller eller ej, er det afgørende for en stat, at den opfattes som troværdig”. Avisen kritiserer, at ”Venstre-regeringen løber fra allerede indgåede aftaler”. Og endelig: ”Lilleholt har ingen undskyldning for at løbe fra sit løfte. Når man har sagt ja i 2012, må man sige ja i 2016”, skrev Børsen. Mere enkelt kan det ikke siges!

Spørgsmålet er, om ministeren har sagligheden med i håndtasken, når han på søndag lægger vejen forbi Holmsland Kulturcenter for at diskutere sagen.

Det ser vi frem til!
Med venlig hilsen
Steen Davidsen
Formand for Hvide Sande Service Group (HSSG)

Kim Brarup
Formand for Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd

Linda AgerboNielsen

Formand for Formand for
3F Ringkøbing-Skjern

Helge Albertsen
Dansk Metal Skjern-Ringkøbing