Internationale koncerner skaber travlhed i Hvide Sande

MHI Vestas og hollandske Boskalis, begge underleverandører til Vattenfall, er flyttet ind på havnen i Hvide Sande med 80-100 mand. Det har øget omsætningen hos en række af de lokale erhvervsdrivende.

Der er for alvor kommet gang i aktiviteterne på Hvide Sande havn som følge af havmølleprojektet Horns Rev III, der ejes af Vattenfall.

Det skyldes ikke mindst, at MHI Vestas og det store hollandske rederi Boskalis har etableret sig på havnen.

MHI Vestas står for leveringen af møller til Horns Rev III, og Boskalis står for at trække kabler mellem møllerne og transformerstationen. I alt har de to selskaber mellem 80 og 100 mand i arbejde på havnen i Hvide Sande.

Livlig trafik mellem havn og møller
De nye aktiviteter har blandt andet medført, at fem såkaldte CTV-fartøjer dagligt sejler frem og tilbage mellem mølleparken og Hvide Sande havn, og det har givet arbejde til en stribe virksomheder på havnen.

”Det gør det noget nemmere at tiltrække kunder, når de ligger og sejler ind og ud af den lokale havn,” siger Anders Madsen operation manager hos Hvide Sande Shipyard, Steel and Service, som med flere end 120 ansatte er den største arbejdsplads i Hvide Sande.

”Vi har en del serviceopgaver på skibene, når de er i havn, typisk om morgenen eller sent om aftenen. Vi hjælper dem også med håndtering af gods, hvis de mangler en truck, en kran eller lignende. Det kan f.eks. være, hvis de skal have flyttet en container,” siger han.

Nyt liv i HSR-bygningen
Hollandske Boskalis, som på verdensplan beskæftiger flere end 11.000 mand, er flyttet ind i den bygning, der tidligere husede virksomheden HSR, og som i dag ejes af Vest El.

”Bygningen stod ubrugt hen og tjente ikke rigtig noget formål. Den har vi renoveret med hjælp fra andre lokale håndværkere, så vi nu har en bygning, der er gang i, og som fremstår pæn og indbydende. Vi regner med, at bygningen er lejet ud resten af året og måske et stykke ind i 2019, og så er det planen at finde nye lejere efter det,” siger Jacob Fjord-Frandsen, direktør i Vest El.

Møbelhandleren, købmanden og bageren
Bygningen anvendes til administration, lager og kantine.

Det er Klittens Møbler og Tæpper, der har leveret møblerne til bygningen, mens de lokale Spar-butikker og Hvide Sande Bageri har leveret mad til de mange nye folk på havnen.

”Vi har haft dage, hvor de har stået for 10 procent af omsætningen. Det har typisk været sandwich, smørrebrød og kager. Jeg er i det hele taget rigtig glad for havneudvidelsen, for det smitter også af på en butik som min, når de andre virksomheder på havnen får mere at lave,” siger Martin Thygesen, indehaver af Hvide Sande Bageri.

En levende havn er vigtig for turismen
Direktør Lykke Høj fra Feriepartner Hvide Sande glæder sig også over den positive udvikling på havnen.

”Helt konkret har vi fået det ud af det, at vi har lejet nogle lejligheder ud i Mamrelund og oven på Spar-butikken på havnen, men først og fremmest er det et enormt aktiv for turismen, at der er kommet mere liv i den indre del af havnen. Havnen er en stor del af turismebilledet i Hvide Sande, og det er havnen, der gør, at vi adskiller os fra de øvrige turistbyer på vestkysten,” siger Lykke Høj.

”Det er også grunden til, at vi helt fra starten har valgt at være med i Hvide Sande Service Group, som arbejder for at skabe mere liv på havnen,” siger hun.

For yderligere information
Steen Davidsen, direktør i Hvide Sande Havn: 23 67 58 64